سایهروشنِ شکار در حیات وحش قزوین/ اقدامات جهاددانشگاهی قزوین در آموزش فرهنگ شکار

به گزارش روابطعمومی جهاددانشگاهی قزوین، به نقل از پایگاه خبری صبح قزوین، شکار، کشتن یا به چنگ آوردن جانوری زنده توسط موجود زنده یا انسان دیگر است، شکار جانوران توسط انسان برای تجارت شاملِ فروش پوست و مو، استخوان و عاج، گوشت و دیگر اجزای بدن یا برای تفریح انجام میشود.
شکارچی، یا شکارچی حرفهای، فارغ از دیدگاه تفریحی آن، عنوان افرادی است که به مقولهٔ شکار، کمتر به عنوان حرفهای درآمدزا یا تجاری مینگرند و در برخی مناطق همانند انگلستان و ایرلند، این حرفه جنبهٔ تجملاتی دارد و برخی نیز صرفاً دارای عناوینی همانند شکاربان هستند که در قرقهای مخصوص به این حرفه مشغول هستند.
شکارچیان گاهی صرفاً وظیفهٔ هدایت تیمهای شکار را بر عهده میگیرند. برخی شکارچیان در بخشهای خصوصی یا در سازمانهای دولتی و در مناطق خاص به فعالیت میپردازند و مراقبت و مدیریت گونههایی را عهدهدار هستند که زاد و ولد بیش از حد آنها میتواند عواقبی در پی داشته باشد.
در میان این موارد شکارچیانی هستند که بدون توجه به محیط زیست و بقای جانوری به عنوان تهدیدی برای گونههای جانوری هستند که به آنها شکارچیان غیرمجاز میگویند، آنها بدون در نظر گرفتن منافع طبیعی و جانوری دست به اقداماتی میزنند که میتواند عواقب بدی برای گونههای جانوری و خود داشته باشند.
بنابراین سازمان حفاظت و محیط زیست وظیفه دارد از نسل و بقای جانوران محافظت کنند و با شکارچیان غیرمجاز به صورت قانونی برخورد کنند، همچنین در این راستا برای شکارچیان مجاز میتوانند آموزشهای لازم برگزار کنند تا این آموزشها به هرچه بهتر و قانونیتر شدن شکار کمک کند.
در این راستا تفاهمنامهای بین سازمان محیط زیست و جهاد دانشگاهی استان منقعد شده است که شکارچیانی که توسط سازمان محیط زیست دارای مجوز هستند برای آموزش بیشتر و برای تمدید مجوز خود در کلاسهای آموزشی یک روزه در جهاد دانشگاهی شرکت کنند.
در این گزارش با محوریت شکار و شکارچی، با سازمان محیط زیست و جهاد دانشگاهی و یکی از محیطبانان استان به مصاحبه نشستیم تا از شرایط شکار در استان باخبر شویم و کمی بیشتر درباره این کلاسهای آموزشی اطلاعات کسب کنیم.
صدور ۲۱۹ پروانه شکار پرنده از ابتدای سال جاری
سیاوش رضازاده در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، در خصوص طرح مجوز برای شکارچیان مجاز اظهار کرد: در حال حاضر دو دستورالعمل فعال برای صدور پروانه شکار توسط ادارات کل استانها وجود دارد.
وی افزود: صدور پروانه شکار پرندگان ویژه کبوترسانان و صدور پروانه شکار گراز برای اقلیتهای مذهبی به منظور تعدیل جمعیت گراز در مناطقی که به باغات و مزارع آسیب وارد میکند، است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش استان قزوین با اشاره به حوزه صدور مجوز برای شکارچیان ادامه داد: به منظور تعدیل جمعیت کبوترسانان که بعضا به صورت آفت مزارع کشاورزی در برخی مناطق عمل میکنند، سازمان تصمیم به صدور پروانه شکار کبوترسانان برای سه گونه کبوتر جنگلی، کبوتر چاهی و کبوتر کوهپایه در سال جاری گرفته است.
این مسئول با اشاره به خط قرمزهای این طرح بیان کرد: پروانههای صادره برای شکار پرندگان تا پایان بهمن اعتبار دارند، اما پروانههای شکار گراز، سه روزه هستند یعنی شکارچی فقط سه روز فرصت دارد تا نسبت به شکار یک راس گراز اقدام نماید اما به طور کلی بازه مجاز صدور پروانه شکار تا پایان بهمن است.
رضازاده در خصوص مناطق جغرافیایی برای شکارهای مجاز اذعان کرد: برای شکار گراز، در خارج از محدوده مناطق حفاظت شده استان، مکانهایی که گزارشات تایید شده برای خسارت گراز توسط روستائیان مطرح است، همچنین پروانه گراز برای اقلیتهای مذهبی که منعی برای استفاده از گوشت گراز ندارند پروانه صادر میشود.
وی عنوان کرد: برای شکار پرندگان «کبوترسانان» با توجه به زیستگاه این پرندگان که اغلب دشتی هستند، مناطق دشتی استان که محدود به عوارض جغرافیایی مشخص نظیر اتوبان و جاده هستند و با زیستگاه پرندگان قابل شکار دیگر نظیر کبک تداخل ندارد، برای شکار این گونهها در نظر گرفته شد و نقشه محدوده در اختیار تک تک شکارچیان اخذکننده پروانه قرار گرفت.
شکارچیان موظف به دریافت مجوز هستند
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش استان قزوین مطرح کرد: شکارچیان موظف به دریافت پروانه شکار و رعایت مقررات مکانی، زمانی، نوع و تعداد حیوان شکار شده هستند؛ بنابراین اگر کسی بدون اخذ مجوز و دریافت پروانه شکار به شکار بپردازد یا در خارج از روزهای تعیین شده و محدوده مشخص شده در پروانه حیوانی را شکار نماید یا بیش از تعداد مشخص شده در پروانه یا حیوانی غیر از گونه مجاز را شکار نماید، مطابق قانون تحت پیگرد قضایی قرار میگیرد.
این معاون خاطرنشان کرد: همه شکارچیانی که دارای دفترچه شناسایی شکارچیان معتبر هستند و محرومیت قضایی بخاطر تخلفات شکار و صید ندارند، میتوانند برای اخذ پروانه شکار اقدام نمایند اما برای شکار گراز شرط اقلیت مذهبی بودن نیز برای شکارچیان الزامی است.
رضا زاده در ادامه ابراز کرد: همچنین از ابتدای سال جاری تا تاریخ ۱۵ بهمن ۱۴۰۳، ۲۱۹ پروانه شکار پرنده و ۴۵ پروانه شکار گراز در استان صادر شده است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش استان قزوین در پایان گفت: در استان قزوین تاکنون ۳۲ گونه پستاندار، ۲۲۳ گونه پرنده، ۲۱ گونه خزنده و دوزیست و ۱۱ گونه ماهی شناسایی شده است.
برگزاری دورههای آموزشی اصول شکار در جهاد دانشگاهی
سمانه مولاوردیخانی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، اظهار کرد: دورههای آموزشی «آشنایی مقدماتی با قوانین و اصول اولیه شکار» بنابر درخواست اداره کل محیط زیست استان قزوین در معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی برگزار میشود.
وی افزود: شرکتکنندگان این دورهها، شکارچیانی هستند که از طریق اداره کل محیط زیست معرفی میشوند و همگی دارای پروانه شکار هستند.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی استان قزوین با بیان اینکه کاهش گونههای جانوری در دهههای اخیر واقعیتی تلخ به شمار میرود که طبیعت ایران بدان دچار مشکل کرده است، تصریح کرد: هدف از آموزش شکارچیان، آشنایی کامل با قوانین شکار و ارتقای مهارتهای مورد نیاز شکارچیان است.
این مسئول بیان کرد: در این کلاسها، مقررات اولیه شکار آموزش داده میشود. به عنوان مثال، شکارچیان باید بدانند که شکار در فصل زمستان مجاز نیست، زیرا این فصل زمان تخمگذاری حیوانات است. در مقابل، پاییز فصل مناسبتری برای شکار محسوب میشود.
مولاوردیخانی تشریح کرد: این دورهها به صورت یک جلسهی چهارساعته برگزار میشود و تاکنون ۴۸۰ نفر در آن آموزش دیدهاند، همچنین در سال ۱۴۰۳ نیز ۱۱ گروه در این دورهها شرکت کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: در پایان دوره، جهاد دانشگاهی گواهینامه آموزشی صادر میکند، اما مجوز اصلی شکار توسط سازمان محیط زیست ارائه میشود.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی قزوین عنوان کرد: این آموزشها بر اساس تفاهمنامهای میان جهاد دانشگاهی و سازمان محیط زیست استان قزوین اجرا شده است. این همکاری در قالب عقد قرارداد صورت گرفته و هزینه دوره برای هر نفر ۲۳۰ هزار تومان تعیین شده است.
این مسئول تأکید کرد: لازم به ذکر است که گذراندن این دوره، شرط صدور مجوز شکار نیست، اما شکارچیان برای دریافت یا تمدید مجوز، ملزم به شرکت در این دورهی چهار ساعته هستند.
مولاوردیخانی آموزش قوانین و مقررات را جزو مزایای دوره آموزشی شکار دانست و بیان کرد: در این دوره شرکتکنندگان با قوانین و مقررات شکار آشنا میشوند و این باعث میشود که شکار به صورت قانونی و با رعایت اصول اخلاقی انجام شود.
وی اذعان کرد: همچنین این دوره مهارتها را افزایش میدهد؛ این دورهها به شکارچیان کمک میکند تا مهارتهای لازم برای شکار ایمن و موثر را کسب کنند، در این راستا با آموزشهای ارائه شده، شکارچیان یاد میگیرند که چگونه منابع طبیعی را حفظ کنند و به محیط زیست آسیب نرسانند.
وضعیت حیات وحش در استان مطلوب است
احمد غفوری متولد ۱۳۶۴ در الموت و دارای مدرک فوق دیپلم رشته تکنولوژی محیط زیست در دانشگاه آزاد تاکستان و لیسانس در آموزشکده محیط زیست کرج است که از سال ۱۳۹۰ در سازمان حفاظت محیط زیست استان مشغول و به عنوان یکی از محیطبانان نمونه منتخب شده است.
احمد غفوری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، اظهار کرد: مشاهده حیات وحش زیبایی طبیعت را به انسان یادآوری میکند و مردم با دیدن حیات وحش در طبیعت احساس لذت و آرامش میکنند.
وی افزود: بارها شاهد موضوعات ناراحتکننده در طبیعت بودهام و خصوصا دیدن هر گونه شکار حیوان باعث آزرده خاطر من است، اما یکبار در فصل بهار فصل زایش یک بز وحشی که در طبیعت زایمان کرده بود و یک شکارچی غیرمجاز بیانصاف بز مادر را شکار کرده بود و زمانی که بر صحنه رسیدیم و شکارچی را دستگیر کردیم بزغاله کنار مادرش سر و صدای زیادی میکرد و این صحنه حس خیلی ناراحتکنندهای بود که هیچ وقت از ذهنه بنده فراموش نمیشود.
محیطبان استان قزوین ادامه داد: در کل بنده با هر گونه شکار مخالف هستم، زیرا این موجودات خداوند حق حیات دارند و بیشتر شکارچیان برای تفریح به شکار میروند اما اگر در راستای قانون و استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست که اعلام میکنند باشد موافق هستم.
این محیطبان قزوینی با اشاره به آسیبهای شکار غیرمجاز بیان کرد: شکار غیرمجاز در کل آسیب جدی به یک اکوسیستم میزند، برای مثال برای گونه گراز که میگویند برای کشاورزان آسیبزا است باید عرض کنم که اگر تعداد گراز در یک منطقه کم شود و چون گراز منبع غذایی پلنگ محسوب میشود و در صورت کم شدن جمعیتش شاهد حمله پلنگ به دامدران منطقه میشویم.
غفوری ابراز کرد: این نکته را باید اضافه کنم علت اینکه در حال حاضر گونه گراز به باغ کشاورزان خسارت وارد میکند به گذشت زمان ما انسانها برمیگردد که زیستگاههای آنها را نابود کردیم وبا توجه به جنگلی شدن اطراف روستاها شاهد بیشتر مشاهده شدن گراز و در ادامه بیشتر مشاهده شدن پلنگ در نزدیک روستاها شده است.
وی تشریح کرد: خدا را شکر در کل استان وضعیت حیات وحش خوب است و این زحمت محیطبانان عزیز است که در طول سال با کمترین حقوق و مزایا در حال خدمت هستند، همچنین جا دارد از تمامی خانوادههای این عزیزان که در نبود آنها تمام زحمت خانه بر دوششان است تقدیر و تشکر کنم.
محیطبان استان قزوین عنوان کرد: طبق اطلاعات بنده بیشتر گونههای کل و بز، قوچ میش، خرگوش، تشی، گراز و پرندگان اغلب کبک و کبوترچاهی در معرض شکار هستند.
وی اضافه کرد: چیزی که قانونگذار قوانین را برای ما تعریف کرده است، ما ضابط دادگستری و موظف به اجرای قانون هستیم، اما در زمان دستگیری شکارچی غیرمجاز واقعا بعضی اوقات آنقدر شرایط سخت میشود که دیگر با جان خودمان بازی میشود و بارها این مورد برای بنده هم پیش آمده است.
این محیطبان تاکید کرد: اگر شخصی به قانون احترام بگذارد، دیگر شکارچی غیرمجاز نمیشود، پس آن فردی که برای شکار غیرمجاز میرود و قانون برایش مهم نیست و در زمان دستگیری به هر نحوی از دست محیطبان فرار میکند در صورت نیاز به ضرب و شتم آن فرد هم اقدام میکنیم.
غفوری خاطرنشان کرد: وظیفه یک محیطبان این است که در راستای قانون و اهداف سازمان پیش رود، یک محیطبان باید در کارش صادق، متحد و دارای پشتکار قوی باشد و هرگز با جان حیوانات بازی و یا معامله نکند.
وی یادآور شد: به نظر بنده یکی از عملکردهای مطلوب در این حوزه برگزاری کلاسهای آموزشی ضمن خدمت است که اکنون با تفاهمنامهای بین محیط زیست و جهاد دانشگاهی در حال برگزاری است.
این محیطبان قزوینی در پایان مطرح کرد: برگزاری این کلاسها به این دلیل دارای اهمیت است که خیلی از شکارچیان از قوانین شکار و صید آشنایی ندارند و این کلاسها باعث میشود آنها آشنایی بهتری با این قوانین پیدا کنند و به امید خدا در ادامه با افزایش روند این گونه طرحها شاهد حضور شکارچیان غیرمجاز در سطح کشور نباشیم.
انتهای پیام
نظر شما :