چهارمین دوره مسابقات ملی «دفاع سه دقیقه ای پایان نامه» در قزوین برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان قزوین: برای نخستین بار مسابقات دفاع سه دقیقهای پایاننامه در قزوین به همت جهاد دانشگاهی برگزار شد و دانشجویان علاقهمند در سه دقیقه مهم و اثرگذار به تشریح مهمترین و اولویتدارترین بخشهای پایاننامههای خویش پرداختند، مسابقهای که جدای از جذابیتهای محتوایی میتوان آن را محفلی برای شناخت دانشجویان توانمند دانست.
مسابقه دفاع سه دقیقهای از پایاننامه دانشجویی رقابتی بین دانشگاهی برای تبیین ایده و نتایج تحقیقات دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. مبنای این رقابت، توسعه مهارتهای ارتباطی دانشجویان برای تشریح تحقیقات خود به زبانی غیرتخصصی است. غالباً دانشگاهیان تحقیقات و پژوهشهای خود را با زبان تخصصی ارائه میکنند که توسط بسیاری از صاحبان کسبوکار و علاقهمندان قابل ادراک نیست. این مسابقه در پی آن است تا ارائه نتایج تحقیق را به زبانی ساده، جذاب و اشتیاق برانگیز آموزش دهد؛ موضوعی که کمتر در آموزشهای دانشگاهی مورد توجه قرار میگیرد.
برای نخستین بار این دوره از مسابقات در قزوین به همت جهاد دانشگاهی و مشارکت دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) برگزار شد و دانشجویان علاقهمند در سه دقیقه مهم و اثرگذار به تشریح مهمترین و اولویتدارترین بخشهای پایاننامههای خویش پرداختند، مسابقهای که جدای از بحث جذابیتهای محتوایی میتوان آن را محفلی برای شناخت دانشجویان توانمند و صاحبنظر دانست.
استقبال دانشجویان رشتههای مختلف از مسابقات
سمیه بکشلو، مدیر اجرایی سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی واحد قزوین در حاشیه برگزاری این مسابقات در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: برای نخستین بار مسابقات ملی دفاع سهدقیقهای پایاننامههای دانشجویی قزوین به همت جهاد دانشگاهی برگزار شد که در این دوره از مسابقات دوازده نفر از رشتههای مختلف از جمله مهندسی برق، فیزیک، زبان و ادبیات فارسی، ادبیات عرب، آموزش زبان فارسی، مهندسی آب ثبتنام کرده بودند.
وی افزود: تبلیغات مسابقات ملی دفاع سهدقیقهای پایاننامههای دانشجویی از چند هفته پیش آغاز شده بود و صرفاً دانشجویان دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) میتوانستند در این دوره از مسابقات شرکت کنند چرا که این برنامه با مشارکت معاونت پژوهش این دانشگاه برگزار شد.
بکشلو در معرفی داوران این مسابقات گفت: برای این منظور سه نفر از اساتید و اعضای هیئتعلمی دانشگاه امام شامل رضا سامه، عضو هیئتعلمی گروه معماری و شهرسازی، راحله امینیان، عضو هیئتعلمی گروه بیوتکنولوژی و هاشم قربانی عضو هیئتعلمی گروه معارف دعوت شد تا داوری این مسابقات را بر عهده بگیرند.
دبیر اجرایی این مسابقات در قزوین اعلام کرد: برگزیده مرحله استانی به مسابقات کشوری اعزام میشود که این مسابقات در اواخر سال جاری برگزار خواهد شد.
اجازه حضور مقاطع کارشناسی به مسابقات داده شود
بعد از ارائه دانشجویان حاضر در این مسابقه به سراغ داوران رفتیم تا دیدگاه آنها را در خصوص مسابقات ملی دفاع سهدقیقهای پایاننامههای دانشجویی قزوین جویا شویم؛ هاشم قربانی، عضو هیئتعلمی گروه معارف اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) و یکی از داوران این مسابقات در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه در این دوره از مسابقات دانشجویان دانشکدههای مختلف این دانشگاه در قالب موضوعات مختلف حضور داشتند، گفت: اطلاعرسانی این مسابقات خوب بود و امروز شاهد حضور دانشجویان توانمندی بودیم که میتوانند پایاننامه خود را در موضوعات مختلف ارائه و از آن دفاع کنند، امیدواریم این روند در سالهای آینده نیز با قوت بیشتر ادامه پیدا کند.
وی تصریح کرد: برخی از ارائهها قابل دفاع نبود اما در کنار آن دفاعهای خیلی خوبی هم ارائه شد، پیشنهاد میکنم برای آنکه دانشجویان بیشتری درگیر این موضوع شوند در دورههای آتی این مسابقات فضای بهتری برای آن در نظر گرفته شود تا هیجان مسابقات و کارایی آن بیشتر شود.
قربانی پیشنهاد داد برای آنکه سطح مسابقات توسعه پیدا کند میتوان به برخی از پروژههایی که دانشجویان مقطع کارشناسی آن را دنبال میکنند نیز اجازه ورود در این مسابقات داد تا تعداد متسابقین و کیفیت ارائهها را بدین واسطه افزایش دهیم.
مدیریت زمان کلید مسابقات دفاع سه دقیقه ای
رضا سامه، عضو هیئتعلمی گروه معماری دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) از دیگر داوران این مسابقه نیز در گفتگو با ایسنا بیان کرد: برگزاری چنین مسابقاتی خوب است اما میتوان در راستای افزایش توقع خود از دانشجویان حاضر در این مسابقات کارگاههای آموزشی را پیش از برگزاری مسابقه برگزار کرد تا روش ارائه کار و شاخصهای ارزیابی مورد توجه و آموزش قرار بگیرد، از سوی دیگر بیان سوابق برگزاری این مسابقات و ارائه نمونههای موفق از آن میتواند زمینه برنامهریزی لازم را برای افزایش سطح مهارتی و حرفهای شرکتکنندگان ایجاد کند.
وی با بیان اینکه یکی از ایرادات موجود در برگزاری مسابقات این بود که به خاطر نوع فضای تدارک دیده شده و اولین تجربه برگزاری مسابقات برخی از امکانات از جمله تایمر نشان دهنده میزان زمان به غیر از مجری برای داوران و شرکتکنندگان وجود نداشت که امیدواریم برای سالهای آینده این موضوع اصلاح شود، تصریح کرد: مسابقه باید هدفمندتر برگزار شود، لذا میتوان در قالب ارتباط مستقیم و مکاتبات با دانشجویان و دانشکدهها و اساتید بهترینها در این حوزه شناسایی و معرفی شوند و از سوی دیگر فضای لازم برای آمادگی آنها ایجاد شود تا کیفیت مسابقات نیز افزایش پیدا کند.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در پاسخ به این سؤال که دانشجویان چه چیزی را باید مورد توجه و اولویت در هنگام ارائه خود در این مسابقات لحاظ کنند، گفت: برای درک بهتر این موضوع میتوان این مثال را مورد توجه قرار داد که وقتی ما قرار به میزبانی از مهمانانی داشته باشیم خانواده از مدتها عقب قبل درگیر تهیه مقدمات است تا سفره پذیرایی خوبی را داشته باشند، در این مسابقات نیز دانشجویان باید چشمانداز و کلیتی از آنچه میخواهند ارائه کنند را داشته باشند که بیشک مدیریت زمان در این مسابقات بسیار مهم است.
سامه عنوان کرد: ماهیت این مسابقات رقابتی از جنس مهارتی دارد و مهارت و محتوای علمی در آن چندان مد نظر نیست و دانشجویان براساس کارها و زحماتی که کشیدهاند مقایسه نمیشوند بلکه اهرمهای مختلفی از جمله جنبههای فنی و مدیریت زمان در آن مورد توجه است. مدیریت زمان نیز بستگی به این دارد که متن آماده شده خود را بهگونهای باید ارائه دهند که توجه مخاطب را جلب و نیاز ایجاد شده را رفع کند، بهطورقطع برگزاری کارگاههای مهارت میتواند در این زمینه بسیار مفید واقع شود.
لزوم برگزاری کارگاه آموزشی پیش از برگزاری مسابقات
امینیان از دیگر داوران مسابقات ملی دفاع سهدقیقهای پایاننامههای دانشجویی نیز در این خصوص بیان کرد: با توجه به اینکه این مسابقات برای اولین بار در سطح دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در حال برگزاری است، شروع و آغاز آن حرکت بسیار خوبی بود که از سوی جهاد دانشگاهی قزوین با مشارکت دانشگاه امام انجام شد، با این حال زمان برگزاری این مسابقات اصلاً مناسب نبود چرا که در این بازه زمانی امتحانات دانشجویان در حال برگزاری است، امیدواریم در دورههای آینده با تبلیغات بیشتر اساتید و دانشجویان تحت تأثیر قرار گرفته و استقبال بیشتری از آن داشته باشند.
وی ادامه داد: اینگونه مسابقات میتواند زمینهای را ایجاد کند تا دانشجویان خود را در معرض بیان ایده قرار دهند و در مدت سه دقیقه به بیان مهمترین یافتههای خود در پایاننامههایشان بپردازند. همچنین اکثر کسانی که در این دوره از مسابقات شرکت کرده بودند هنوز پایاننامه خود را ارائه نکردهاند لذا میتوان گفت این مسابقات تجربه خوبی برای آنها محسوب میشد تا بتوانند مهارت بیشتری در این زمینه به دست آورند.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) با بیان اینکه برگزاری کارگاههای آموزشی پیش از برگزاری مسابقات میتواند در راستای آشنایی شرکتکنندگان با قوانین و مقررات و چارچوب ارزیابی فرمهای داوری مؤثر واقع شود، عنوان کرد: اکثریت شرکتکنندگان اولین بار بود که در چنین مسابقاتی شرکت میکردند، ازاینرو اعتمادبهنفس و تسلط لازم را نداشتند. اگر دورههای آموزشی برای آنها برگزار شود بیشک میتوان زمینه تمرین بیشتر را داشته باشند و این مهارت در آنها تقویت شود تا در جامعه بتوانند با اعتمادبهنفس بیشتری فعالیت داشته باشند.
نفر اول مسابقه ملی دفاع سهدقیقهای قزوین را بشناسیم
در پایان «فرهاد سکاکی» دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی بهعنوان نفر برگزیده مسابقات ملی دفاع سهدقیقهای پایاننامههای دانشجویی قزوین معرفی شد، موضوع ارائه وی «بررسی و تحلیل مؤلفههای فانتزی در مجموعه ۱۵ جلدی رمان دلتورا اثر امیلی رودا» بود. سکاکی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه پشت یک فانتزی علاوه بر بعد سرگرمی ابعاد دیگری نیز وجود دارد که حتی میتواند مورد استفاده بزرگسالان نیز قرار بگیرد، بیان کرد: نگارش داستانها و رمانهای فانتزی با وجود اینکه یکی از پرفروشترینها در سراسر دنیاست و خیلی مخاطب دارد اما فعالیت بسیاری در خصوص پژوهش این حوزه انجام نشده است، برای همین کار سختی پیش روی من قرار داشت چرا که الگوی پیشساختهای در این خصوص وجود نداشت که براساس آن اقدام کنم. مسیر سخت اما لذت بخشی پیش روی من بود لذا راههای مختلفی را امتحان کردم، در دوران نوجوانی این کتاب را خوانده بودم و از اینکه از نظر علمی این موضوع را پیگیری میکردم خوشحال بودم.
سکاکی با اشاره به برگزاری این مسابقات در قزوین تصریح کرد: تجربه حضور در این مسابقات بسیار خوب بود چرا که اولین بار است که چنین چیزی را تجربه میکردم، بیشک برای توفیق در مسابقات ملی نیز پیگیری خواهم کرد تا در قالب کارگاههایی که برگزار خواهد شد ایرادات خود را رفع و ارائه بسیار قویتری را در مسابقات ملی داشته باشم، ازاینرو نیاز است که موارد ارزیابی در این مسابقات را دانسته تا براساس آن قدمهای بعدی را بردارم.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی قزوین، این مسابقه تمرینی برای صحبت کم اما اثرگذار و مفید بین دانشجویان است که با هدف تشویق و کمک به تقویت و پرورش مهارتهای ارتباطی، ایده پردازی، فن بیان و خلاقیتهای دانشجویی، کمک به تکمیل چرخه تولید علم و فناوری و تبدیل آن به محصول و ثروت و برقراری ارتباط بین دانشگاه و صاحبان صنایع و سرمایهگذاری و بازاریابی ایدههای دانشجویی برگزار میشود. امید است در سالهای آتی شاهد هر چه پررونق برگزارتر شدن این مسابقات در سطح استان قزوین باشیم.
نظر شما :