خدمتی ماندگار از جهاددانشگاهی؛ ذخیره خون بندناف، پشتوانه سلامت
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد قزوین، 24 آبان مصادف با روز جهانی خون بندناف است، در گذشته بندناف و جفت به عنوان یک زباله بیولوژیک دور ریخته میشد، اما حدود ۳۰ سال پیش دانشمندان متوجه شدند این خونی که دور ریخته میشود زباله نیست و از آن میتوان برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده کرد.
نمایندگی بانک خون بند ناف رویان در قزوین از خردادماه 1393 شروع به فعالیت کرده است. این نمایندگی با کلیه بیمارستانهای استان قزوین که عمل زایمان در آن انجام میشود همکاری دارد اما عمده ی خونگیریها در سه بیمارستان دهخدا، مهرگان و پاستور صورت میپذیرد.
سلول های بنیادی چیست؟
سلول بنیادی مادر تمام سلولها است و توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را دارد. این سلولها توانایی خود نوسازی (Self Renewing) و تمایز (Differentiating) به انواع سلولها از جمله سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند.
همچنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت موثر بوده و میتوانند به درون بافتهای آسیب دیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
به دلیل توانایی منحصر به فرد سلولهای بنیادی، این سلولها امروزه از مباحث جذاب در زیست شناسی و علوم درمانی است، هم چنین تحقیقات در این زمینه دانش ما را درباره چگونگی رشد و تکوین یک اندام از یک سلول منفرد افزایش داده و مهم تر آنکه به فهم مکانیزم جایگزینی سلولهای سالم با سلولهای آسیب دیده کمک کرده است.
سلولهای بنیادی خون بندناف چیست؟
خون بندناف خونی است که پس از تولد در بندناف و جفت باقیمانده و دور ریخته میشود، این خون غنی از سلولهای بنیادی است. سلولهای بنیادی خون بندناف همانند سلولهای بنیادی خون ساز مغز استخوان به سلولهای قرمز، که اکسیژن را به تمام بدن حمل میکنند، سلولهای سفید، که در سیستم ایمنی فعالانه شرکت دارند و پلاکتها که به انعقاد خون کمک می کنند تقسیم میشوند.
سلولهای بنیادی خون بندناف همچنین قادر به ساخت انواع سلولهای دیگر و ترمیم و نگهداری سلولها در هنگام جراحت هستند.
بافت بندناف در کنار خون موجود در بندناف از گذشته تا به امروز به عنوان ضمائم اضافی زایمانی در نظر گرفته میشود، در حالیکه امروزه این بافت کاربرد وسیعی در حوزهی پزشکی بازساختی و مهندسی بافت پیدا کرده است.
مزایای ذخیرهسازی بافت بندناف چگونه است؟
انجماد بافت بندناف برای کاربردهای بالینی دارای مزایای متعددی است از جمله مقرون به صرفه بودن فرآیند اولیه انجماد، امکان دسترسی به سلولهای بنیادی بافت بندناف از همان اهداءکننده اولیه در زمان مورد نیاز، مزیت ذخیرهسازی بافت بندناف نسبت به ذخیرهسازی سلولهای مشتق از آن است، هر زمان که کاربردهای بالینی جدیدی برای سلولهای بنیادی موجود در بافت بندناف تعریف شود، میتوان از بافتهای بندناف منجمد بهره برد، در فرآیند ذخیرهسازی بافت بندناف انواع سلولهای بنیادی موجود در بندناف اولیه (بافتهای پیش از انجماد) تحت شرایط خاصی در محیط طبیعی خود به صورت منجمد حفظ میشوند تا در صورت نیاز به پیوند سلولهای بنیادی غیر خونساز، این منبع ارزشمند بهراحتی جهت پیوند در دسترس باشد.
فرآیند ذخیرهسازی بافت بندناف به چه صورتی انجام میشود؟
جمعآوری بافت بندناف فرآیندی ساده، بدون درد و بیخطر است، فرآیند ذخیرهسازی بافت بندناف با تهیه تقریباً ۲۰ سانتیمتر از بافت بندناف در زمان تولد شروع میشود، این عمل پس از خارج کردن جفت، بریده شدن بندناف و جمعآوری خون بندناف انجام میشود و سپس بخش بافت بندناف تمیز میشود و در ظرفی استریل حاوی آنتیبیوتیک برای انتقال به آزمایشگاه قرار میگیرد؛ جمعآوری بافت بندناف برای هر دو نوع زایمان طبیعی و سزارین انجام میشود. پس از جمعآوری کامل نمونه، ظرف حاوی بافت از بیمارستان به آزمایشگاه منتقل میشود و در آنجا توسط کارشناسان آزمایشگاه، پردازش شده و در محلول انجمادی اختصاصی قرار میگیرد. در نهایت، نمونه بافت بندناف در تانکهای مخصوص نگهداری بافت بندناف برای طولانی مدت منجمد میشوند.
بافتهای ذخیره شده در بانک بافت بندناف از لحاظ آزمایشات سرولوژی و میکروبیولوژی بررسی میشوند. جهت مشاهده لیست کامل آزمایشها، میتوانید بروشور بافت بندناف را از لینک زیر دریافت کنید.
چه کسی میتواند از بندناف کودک شما استفاده کند؟
خود فرد، والدین، خواهر یا برادر، پدربزرگ یا مادربزرگ میتوانند از سلولهای بنیادی بافت بندناف کودک استفاده کنند.
دکتر مرتضی ضرابی مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان اعلام کرده است تا کنون ۲۰۰ هزار نمونه خون بند ناف در کشور ذخیره سازی شده است و به طور میانگین سالانه ۲۰ تا ۲۵ هزار نمونه جدید نیز اضافه میشود.
در ادامه به مصاحبه با فاطمه دولتخواه، مدیر بانک خون بند ناف جهاد دانشگاهی قزوین قزوین پرداختیم.
ذخیره 344 نمونه خون بند ناف در معاونت درمان جهاد دانشگاهی قزوین از ابتدای سال جاری تا کنون
دولتخواه اظهار کرد: خدمات مرکز درمان جهاددانشگاهی در زمینه جمعآوری خون بندناف به صورت ۲۴ ساعته است و کلیه خدمات این مرکز، تمام بیمارستانهای دولتی و خصوصی استان را پوشش میدهد.
وی افزود: ذخیره سازی خون بندناف، برای افرادی که توان پرداخت نقدی را ندارند، به صورت اقساط و همراه با تسهیلات نیز انجام میشود.
مدیر بانک خون بند ناف جهاددانشگاهی قزوین تاکید کرد: در حال حاضر در کشور ما بیماریهایی که منشأ خونی دارند با سلولهای بندناف قابل درمان هستند و از این رو ذخیره نمونه خون بندناف برای امنیت سلامت و درمان نوزادان در آینده توصیه میشود.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه طرح بهبود بخش درمان اوتیسم با خون بند ناف نیز در مرکز رویان تهران بسیار موفقیتآمیز بوده است و ما به دنبال توسعه این طرح در استان قزوین هستیم.
مدیر بانک خون بند ناف جهاددانشگاهی قزوین، بیان کرد: مرکز درمان جهاددانشگاهی قزوین از بدو تأسیس تا کنون موفق به ذخیرهسازی بیش از ۳۵۰۰ نمونه خون بندناف در سطح استان شده است، از ابتدای سال جاری تا کنون نیز موفق به ذخیره 344 نمونه شدیم که نشان از رشد فعالیتهای مرکز رویان در سال جاری دارد.
وی عنوان کرد: همچنین بیش از ۲۰۰ مورد پیوند موفق بیماریهای خونی با استفاده از ذخیره خون بند ناف در کشور اتفاق افتاده است که نشان از اهمیت بالای ذخیرهسازی خون بندناف دارد.
مدیر بانک سلولهای بنیادی خون بند ناف رویان در قزوین، تصریح کرد: هزینه اولیه برای ذخیره خون بند ناف 8 میلیون و 240 هزار تومان است و میبایست متقاضیان برای نگهداری آن، سالانه 410 هزار تومان پرداخت کنند.
وی با تأکید بر اینکه ذخیرهسازی خون بندناف هزینه نیست، بلکه سرمایهگذاری برای سلامت است، خاطرنشان کرد: مادران باردار که تمایل به ذخیره سازی خون بند ناف نوزادان خود را دارند، در هر ساعت از شبانه روز که جهت زایمان به بیمارستان مراجعه میکنند، میتوانند از خدمات مرکز درمان جهاددانشگاهی بهرهمند شوند.
دولتخواه در پایان تأکید کرد: علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر جهت ذخیرهسازی سلولهای بنیادی خون بند ناف میتوانند با شماره ۰۹۱۰۴۶۹۸۶۹۵ تماس حاصل نمایند.
انتهای پیام
نظر شما :